Latest Blog

Mycket riktigt — det sitter en Bandidosmedlem med armarna vänskapligt hängande över två Hells Angels björnar. Öldrickande öppet i väst. En syn jag aldrig sett hemma i Göteborg. Tydligen helt okej i Thailand, enligt killarna, då det finns en större maffia här — thaipolisen. Vår kära tolks beiga bil, med avskalad lack, bucklor och oklar odör i baksätet. Inte ens jag har vågat fråga var stanken kommer ifrån. Tills granskningen av slavarna — som piskas blodiga för maten vi äter i Sverige.

När vi brumma omkring i hamnar i jakt på svenska tonfiskburkar spårades bilen till vår tolks ex-fru. Det säger en del om hur insyltad polisen är med slavhandlarna — nästa gång får Vraket stanna hemma. Det finns tillfällen då jag förväntar mig att dörrarna när som helst ska slås upp av polis. Som när jag ätit indisk curry och lämnat ett biologiskt vapen på toan. Och det finns tillfällen då det borde vara mer troligt att det börjar regna elefanter, men detta är Thailand. Övervintrande pensionärer — 32 stycken för att vara exakt — sitter i lugnan ro och spelar bridge, kortspelet som får en rullator att se snabb ut.

Tre svenskar, den äldsta i rummet är 84 år. In stormar 50 poliser och militärer. Spelhålsmaffian, med grått hår och käppar, tas till häktet och hålls i 12 timmar — trots att de inte spelat om pengar. Nej, tacka vet jag trygga miljöer — som olagliga casinon i Bangkok som betalar sina mutor i tid!

Jag är den ynkligaste, mesigaste, mest självömkande fjanten på denna planet när jag är förkyld. Men nu har jag kommit på knepet. Sätt dig i en rullstol — och stanna där. Du kommer förbi hela kön — ja detta är höjden av omoral. Men det funkar och när du befinner dig på ett sjukhus där följande princip gäller: Om du inte är masochist. Några av mina bästa vänner i Thailand är prostituerade. De slutar inte sitt pass förrän deras Mama San bordellmamma fått sin del av kakan.

Detta — tillsammans med långsam utlösning — ställer ibland till det när vi ska ut och festa. Klockan var närmare 02 på natten innan vi kom i väg. När taxin kör in på ett av många bögkvarter tänkte jag att det var som hemma — jag brukar älskar att dansa bland män som tycker jag är lika sexig som ett orange pensionskuvert.

Mina prostituerade vänner var här för att köpa män. Ibland får man lämna analyserna i handväskan och bara konstatera att man får två killhoror för priset av en tjejhora.

Kvinnor i Asien är fattiga och genom sexturism får de i alla fall lite pengar. Borde inte även asiatiska kvinnor ha rätt till ett rimligt liv utan att behöva suga kukar på rika västerländska turister? Jag tycker nog att det där låter som gammal reaktionär kolonialism. Men det gynnar varken kvinnorna eller landet. Det skapar tvärtom ett beroende av väst, av förövarna, och håller kvar landet i fattigdom istället för att ge det en chans att utvecklas.

Om det gjorde det skulle prostituerade betala skatt och därmed få sjukersättning och andra sociala rättigheter. Till exempel är det så i Tyskland sen De flesta ville inte ha anställningsavtal. På frågan om varför, svarade majoriteten att de tvärtom såg prostitutionen som en tillfällig lösning på en omöjlig ekonomisk situation, och nåt som de ville komma ifrån. Många var också oroliga att en eventuell anställning skulle innebära att de själva inte längre skulle kunna bestämma — till exempel att säga nej till vissa torskar, eller till vissa handlingar som torskarna kräver.

Eller att de skulle tvingas ta emot fler torskar än de orkade med. Allt lönearbete är slaveri! Som man det brukar vara vänstermän som använder det argumentet! Eller att en kvinna kommer in och städar ditt arbetsrum jämfört med att hon kommer in och suger av dig?

Tänk på vad som faktiskt händer i prostitution: Du kanske kan pröva ett nytt sätt att tänka: De har våra kroppar, men vår sexualitet ska de fan inte få jiddra med! Det är inte konstigare att sälja sex än att till exempel sälja tjänsten massage eller fotvård. Jo, det är det. På ett jobb säljer alla sin arbetskraft, men prostitution får följder för ens sexualitet också. Utan att romantisera sexualiteten, är det lätt att se att ens sexualitet är en invävd del av ens personlighet.

I din sexualitet, och din lust eller avtändning, ingår dina tidigare sexuella erfarenheter vartefter du gör dem. För den som blir prostituerad blir också prostitutionen en del av ens sexualitet. Det gäller även om du under tiden försökt se det som nåt utanför dig själv. Det är därför så många kvinnor i prostitution efteråt vittnar om splittring av ens person, ens jag, i prostitutionen.

Många vänjer sig vid att stänga av sina egna känslor under prostitutionen, men märker att det med tiden blir svårt att sätta på eller stänga av igen. Prostitution är nåt helt annat än ett yrkesarbete. Och prostitutionsköp är för prostitutionsförövaren inte vilket köp som helst, eftersom även hans sexualitet påverkas.

Liksom hans kvinnosyn över huvud taget. De prostituerade själva vill att prostitution ska ses som "sexarbete". Om du tänker på all prostitution som finns i världen, hur många prostituerade tror du det är som vill ha prostitution som arbete? Skulle du vilja det? Sexarbetarnas fackföreningar vill att det ska ses som arbete. Verkliga stödorganisationer för prostituerade däremot, brukar inte kalla sig för fackföreningar.

Men om du inte är prostituerad behöver väl inte DU lägga dig i hur deras jobb fungerar? Att leva i ett samhälle där kvinnor är till salu påverkar allas människosyn. Samhällets syn på prostitution får dessutom direkta och tydliga följder i vardagen.

Det kan du inte minst se i de länder som har en lag som Tysklands. Du kan själv fundera vidare på vad det skulle innebära vardagligt — även för berörda yrkesgrupper, som till exempel personliga assistenter och hemtjänstpersonal; ska de ha skyldighet att hjälpa till med mäns prostitutionsköp, som i Holland?

Om prostitution ska ses som ett yrke, ska då föräldrar låta flickor göra sin prao som prostituerad? Om du svarar nej på de frågorna, då tycker du inte egentligen att prostitution är ett yrke. För i så fall skulle det ju fungera som andra jobb. Både i den industrialiserade världen och i så kallade utvecklingsländer är det främst fattiga flickor och kvinnor — som samtidigt utsätts för både klassförtryck och rasism — som utnyttjas i prostitution.

Att prata om val och frivillighet är alltid knepigt. Att vi har valt nåt visar ju inte om det vi valt är bra eller dåligt. Det beror bland annat på vad vi har att välja på, alltså vilka alternativ vi har, eller ser. Majoriteten av alla som utnyttjas i prostitution i världen är dessutom fattiga, hemlösa och har redan innan prostitutionen blivit utsatta för andra sexuella övergrepp. Mänskliga rättigheter - även för kvinnor? Men även om det finns nån som oavsett omständigheter vill vara prostituerad, så handlar prostitution om betydligt mer än om hennes personliga val.

Prostitution är ett globalt förtryck. Att män har kunnat köpa kvinnor i prostitution är en del av den könsmaktsordning som samhället är uppbyggt på. Och vårt motstånd mot prostitution handlar om kvinnors mänskliga rättigheter.

Men varför väljer män att utnyttja kvinnor i prostitution? Kvinnan ska själv ha rätt att välja vad hon vill göra med sin egen kropp och sin egen sexualitet.

Självklart — och det är ju en gammal feministisk paroll! Men prostitution handlar inte om kvinnans rätt — tvärtom! De flesta prostitutionsförövare bryr sig inte ett dugg om vad den som får betalt tycker. Den som betalar för sex betalar för ett ja.

Han köper en kvinna som njuter om han vill, när han vill, och på det sätt han vill och har betalt för. Och vad händer egentligen med kvinnors rättigheter i ett samhälle där kvinnor kan köpas? De som är emot prostitution försöker ta ifrån vuxna kvinnor deras fria val. Vad är ett fritt val? Frihet är inget enkelt, den påverkas bland annat av var vi föds, och av vem, och vad vi faktiskt har att välja på.

Författaren Louise Eek har skrivit om prostitution att den så kallade frivilligheten har en glidande skala. Hur förhåller du dig till det? Det finns flera internationella undersökningar som visar att majoriteten av alla som köps i prostitution varit utsatta för sexuella övergrepp som barn. Du har nog missförstått vad som menas med uttrycket den lyckliga horan. Den lyckliga horan är en gammal symbol — och numera mest ett uttryck för hur prostitutionsglorifierare inte minst i medierna håller fram enstaka kvinnor som är beredda att säga att prostitutionen är nåt rakt igenom positivt för dem — medan de är väldigt tysta om allt negativt som prostitutionen innebär för så många kvinnor, både här och världen över.

Menar du att hela samhällsanalysen av prostitution faller, om det finns en tjej eller kvinna som säger att hon trivs med att vara prostituerad? För oavsett hur bra eller dåligt nån enskild trivs, så fortsätter ju prostitution att vara samma sak: Men om nån faktiskt skulle trivas och må bra av prostitution, kanske hon skulle kunna tänka sig att trots det avstå — av hänsyn till den stora majoritet av kvinnor och flickor jorden runt som varje dag far illa i och genom prostitution, av hänsyn till alla kvinnors mänskliga rättigheter, och av hänsyn till kampen för jämställdhet mellan könen?

Varför pratar de aldrig om männens val? Prostitution är en uppgörelse mellan två enskilda individer - och det ska inte staten lägga sig i.

Allvarligt, prostitution är inte bara nån helt fristående uppgörelse mellan två enskilda individer, så jag diskuterar hellre varför global prostitution finns, och följderna av den Men tänk på alla stackars ensamma! Är det alla ensamma äldre kvinnor du tänker på här? Kvinnor lever ju längre än män, så det är väl i så fall äldre kvinnor som behöver prostituerade unga män?

Nähä, det verkar inte vara det som var frågan, va? Den allra mesta prostitutionen handlar ju om män som köper sig tillgång till unga kvinnor. I verkligheten är de vanliga prostitutionsförövarna ofta gifta män eller män som lever i fasta relationer, många av dem har dessutom barn.

Relationer med andra är inte heller nån mänsklig rättighet. Framför allt är det inte nån mänsklig rättighet att utnyttja andra människor för sin egen sexualitet. Ensamma män får väl lära sig att göra som ensamma kvinnor — onanera mera?

Men tänk på alla handikappade! Vilka är det vi pratar om nu? Oj, det är visst män igen, eller hur? Din kommentar visar i själva verket på en nedlåtande syn på alla som lever med funktionshinder. Varför skulle just de männen vilja utnyttja kvinnor? Män med funktionshinder vill väl som alla andra ha sex med nån som är tänd på en.

Tror du att ingen tänder på nån med ett funktionshinder, eller? Då tycker jag att du ska ompröva din människosyn De Allra flesta prostitutionsförövare är icke -funktionshindrade män. Så det är ganska oförskämt att använda funktionshindrade män som alibi för en handling som det oftast är icke-funktionshindrade män som begår. Om du själv har ett funktionshinder som hindrar dig även i din sexualitet, ska du självklart ha rätt till sexhjälpmedel, för att kunna tillfredsställa dig själv eller ha sex med en partner.

Men du har lika lite som nån annan rätt att köpa en annan människas kropp att utnyttja sexuellt för att tillfredsställa din sexualitet. Du borde också tänka på dem, tycker jag! Det är ju bättre att män går till prostituerade än att de våldtar!

Att våldtäkt och prostitution finns på samma skala, så långt är jag helt med dig! Men just därför tror jag inte att våldtäktsmän slutar våldta för att de utnyttjar prostituerade. Det är ju samma kvinnosyn som är grund för våldtäkt som för prostitution; alltså att en man använder en kvinna för att tillfredsställa hans sexualitet — hennes sexualitet eller hennes vilja är underordnad.

Det handlar om förövarnas inställning att män har rätt till kvinnors kroppar. Risken är väl snarare att om vi accepterar det ena blir det mer av det andra också.

Fast oavsett , så vore det väl inte speciellt schysst eller systerligt att i så fall skicka över våldtäktsmännen på andra kvinnor — särskilt inte på tjejer och kvinnor som redan är i en utsatt situation? Prostitutionsglorifierare försöker ofta få diskussionen att bara handla om en enskild individ, eller en enskild situation. Men då blir det svårare att genomskåda förtryck — för att förstå förtryck måste vi se till mönster.

Det gäller alla former av förtryck. Det är oftast inte nån tillfällighet när nån med ett icke-svenskt namn har svårare att få jobb, även om det inte går att bevisa i det enskilda fallet. För att genomskåda vardagsrasismen måste du se både till de enskilda exemplen och till helheten — du måste se om exemplen bildar mönster.

Systematiska tillfälligheter Ofta när vi reagerar på nåt exempel på kvinnoförtryck, avfärdas det som en tillfällighet. Därför går det inte att förstå prostitution utan att koppla ihop prostitutionen med allt annat kvinnoförtryck; som lönediskriminering, ojämställt omsorgsarbete, våldtäkt, kvinnors osynliggjorda historia och alla andra exempel som tillsammans bildar ett samhälleligt mönster av systematiska maktstrukturer utifrån kön. Vadå — det finns ju kvinnor som åker till Gambia och köper män!

Ja, prostitution handlar inte bara om kvinnoförtryck, utan också om klassförtryck och förtryck utifrån etnicitet. Det faktum att även kvinnor — i sammanhang där de på nåt plan kan vara överordnade — kan bli förövare, bekräftar analysen att det handlar om sexualiserad makt. Prostitution är ett maktutnyttjande som aldrig borde accepteras — i nån form! Jag hoppas att du tar fram det exemplet för att ta avstånd från all prostitution. Så är det ju inte. Det är inte män som sitter inspärrade på bordeller i världens fattiga länder, och neddrogade utnyttjas sexuellt av den ena rika, vita kvinnan efter den andra.

Av all prostitutionsturism i världen står kvinnor för en jämförelsevis minimal del, och för de minst grova formerna. Det är faktiskt fler män än kvinnor som har prostitutionserfarenhet, det är bara mer dolt! Men det betyder ändå inte att du kan dra den slutsats du gör. Pornografi- och prostitutionsindustrin i världen handlar till allra största delen om att kvinnor säljs till män. Det är kvinnor som utnyttjas i världens bordeller, och det är övervägande flickor och kvinnor som utnyttjas i människohandel för sexuella ändamål.

Dessutom kan det behöva påpekas, att oavsett om det är kvinnor eller män som utsätts, är prostitutionsförövarna nästan alltid män. Och det skulle självklart behövas mer forskning om alla olika former av prostitution, för att vi ska förstå mer av hur prostitution fungerar. Men ni har ju vänt på allt - det är ju kvinnorna som utnyttjar mäns behov av sex!

Den som betalar är offret, han är den som utnyttjas. Om vi glömmer hela människohandeln, glömmer att de flesta prostituerade har varit utsatta för andra sexuella övergrepp redan som barn, att unga tjejer luras in i prostitution, att drogberoende tvingar in kvinnor i prostitution och så vidare, och om vi dessutom glömmer följderna för kvinnor — i form av sexualiserat våld, könssjukdomar, cervixcancer, splittrad personlighet, posttraumatisk stress och så vidare Det vill säga om vi helt bortser från allt sexualiserat förtryck som tjejer och kvinnor utsätts för innan, i och efter prostitutionen, och bara ser till några enstaka män de flesta torskar har ju andra sexuella relationer också , då kanske det skulle gå att tänka att enstaka män blir utnyttjade.

Men det stämmer ändå inte. Prostitutionsförövaren utnyttjar fortfarande en annan människa för att tillfredsställa sina egna sexuella behov, det kvarstår ju, oavsett om han själv har det jobbigt eller inte, eller hur?

En prostitutionsförövare som känner sig ensam och kåt förändrar alltså inte att prostitution grundläggande och globalt handlar om mäns sexualiserade maktutövning mot kvinnor. Jag har hört att det minsann ofta är kvinnor som är bordellmammor. Ja, det stämmer, men vad finns bakom? Så gör människohandlarna ofta planmässigt, bland annat för att männen inte vill riskera att få långa straff om verksamheten avslöjas. Tyvärr är det många som feltolkar kvinnornas roll.

Rikskriminalpolisen har skrivit om det: Denna föreställning leder till att utredningarna ofta begränsas till den brottsverksamhet som förekommer i Sverige och att de verkliga huvudmännen i de organiserade nätverken inte lagförs. Dessutom finns det en uppenbar risk för att kvinnornas faktiska situation inte uppmärksammas. De får därmed inte det stöd och skydd som de har behov av och rätt till.

Denna begränsade förståelse för människohandelns organisering och nätverkens strukturer leder också ofta till att myndigheter inte prioriterar arbetet för att förebygga och bekämpa människohandel för sexuella ändamål.

Knulla för pengar stockholm eskort homosexuell

Det var dagen före julafton och vi hade sänt live för Expressen i det ökända torskparadiset Pattaya. Jag har haft bra idéer — att ta på sig en leopardmönstrad klänning efter jobbet Några minuter senare kommer två män, i för små t-shirts. Där satt de sedan och diskutera — på svenska — vad mina olika kroppsöppningar skulle kosta. De var också intresserade av om jag hade vattenfast mascara, då de tydligen ville att jag skulle gråta. Efter nära en timme på engelska hade min nyfikenhet i deras bottenlösa kloaksjälar övergått till fysiskt illamående.

Jag sträckte fram handen: Paniken i deras ögon — obetalbart. När man måste backa och kolla om man såg rätt. I en bar sitter tre stora killar med väst. Jag går baklänges tillbaka och ser tydligen lustig ut då killarna skrattar när de ser mig. Mycket riktigt — det sitter en Bandidosmedlem med armarna vänskapligt hängande över två Hells Angels björnar.

Öldrickande öppet i väst. En syn jag aldrig sett hemma i Göteborg. Tydligen helt okej i Thailand, enligt killarna, då det finns en större maffia här — thaipolisen. Vår kära tolks beiga bil, med avskalad lack, bucklor och oklar odör i baksätet. Inte ens jag har vågat fråga var stanken kommer ifrån.

Tills granskningen av slavarna — som piskas blodiga för maten vi äter i Sverige. När vi brumma omkring i hamnar i jakt på svenska tonfiskburkar spårades bilen till vår tolks ex-fru. Det säger en del om hur insyltad polisen är med slavhandlarna — nästa gång får Vraket stanna hemma. Det finns tillfällen då jag förväntar mig att dörrarna när som helst ska slås upp av polis. Som när jag ätit indisk curry och lämnat ett biologiskt vapen på toan. Och det finns tillfällen då det borde vara mer troligt att det börjar regna elefanter, men detta är Thailand.

Övervintrande pensionärer — 32 stycken för att vara exakt — sitter i lugnan ro och spelar bridge, kortspelet som får en rullator att se snabb ut. Tre svenskar, den äldsta i rummet är 84 år.

In stormar 50 poliser och militärer. Spelhålsmaffian, med grått hår och käppar, tas till häktet och hålls i 12 timmar — trots att de inte spelat om pengar. Nej, tacka vet jag trygga miljöer — som olagliga casinon i Bangkok som betalar sina mutor i tid! Jag är den ynkligaste, mesigaste, mest självömkande fjanten på denna planet när jag är förkyld.

Men nu har jag kommit på knepet. Liksom hans kvinnosyn över huvud taget. De prostituerade själva vill att prostitution ska ses som "sexarbete". Om du tänker på all prostitution som finns i världen, hur många prostituerade tror du det är som vill ha prostitution som arbete? Skulle du vilja det? Sexarbetarnas fackföreningar vill att det ska ses som arbete. Verkliga stödorganisationer för prostituerade däremot, brukar inte kalla sig för fackföreningar.

Men om du inte är prostituerad behöver väl inte DU lägga dig i hur deras jobb fungerar? Att leva i ett samhälle där kvinnor är till salu påverkar allas människosyn. Samhällets syn på prostitution får dessutom direkta och tydliga följder i vardagen.

Det kan du inte minst se i de länder som har en lag som Tysklands. Du kan själv fundera vidare på vad det skulle innebära vardagligt — även för berörda yrkesgrupper, som till exempel personliga assistenter och hemtjänstpersonal; ska de ha skyldighet att hjälpa till med mäns prostitutionsköp, som i Holland? Om prostitution ska ses som ett yrke, ska då föräldrar låta flickor göra sin prao som prostituerad?

Om du svarar nej på de frågorna, då tycker du inte egentligen att prostitution är ett yrke. För i så fall skulle det ju fungera som andra jobb. Både i den industrialiserade världen och i så kallade utvecklingsländer är det främst fattiga flickor och kvinnor — som samtidigt utsätts för både klassförtryck och rasism — som utnyttjas i prostitution. Att prata om val och frivillighet är alltid knepigt.

Att vi har valt nåt visar ju inte om det vi valt är bra eller dåligt. Det beror bland annat på vad vi har att välja på, alltså vilka alternativ vi har, eller ser. Majoriteten av alla som utnyttjas i prostitution i världen är dessutom fattiga, hemlösa och har redan innan prostitutionen blivit utsatta för andra sexuella övergrepp.

Mänskliga rättigheter - även för kvinnor? Men även om det finns nån som oavsett omständigheter vill vara prostituerad, så handlar prostitution om betydligt mer än om hennes personliga val. Prostitution är ett globalt förtryck. Att män har kunnat köpa kvinnor i prostitution är en del av den könsmaktsordning som samhället är uppbyggt på. Och vårt motstånd mot prostitution handlar om kvinnors mänskliga rättigheter. Men varför väljer män att utnyttja kvinnor i prostitution? Kvinnan ska själv ha rätt att välja vad hon vill göra med sin egen kropp och sin egen sexualitet.

Självklart — och det är ju en gammal feministisk paroll! Men prostitution handlar inte om kvinnans rätt — tvärtom! De flesta prostitutionsförövare bryr sig inte ett dugg om vad den som får betalt tycker.

Den som betalar för sex betalar för ett ja. Han köper en kvinna som njuter om han vill, när han vill, och på det sätt han vill och har betalt för. Och vad händer egentligen med kvinnors rättigheter i ett samhälle där kvinnor kan köpas? De som är emot prostitution försöker ta ifrån vuxna kvinnor deras fria val. Vad är ett fritt val? Frihet är inget enkelt, den påverkas bland annat av var vi föds, och av vem, och vad vi faktiskt har att välja på.

Författaren Louise Eek har skrivit om prostitution att den så kallade frivilligheten har en glidande skala. Hur förhåller du dig till det? Det finns flera internationella undersökningar som visar att majoriteten av alla som köps i prostitution varit utsatta för sexuella övergrepp som barn.

Du har nog missförstått vad som menas med uttrycket den lyckliga horan. Den lyckliga horan är en gammal symbol — och numera mest ett uttryck för hur prostitutionsglorifierare inte minst i medierna håller fram enstaka kvinnor som är beredda att säga att prostitutionen är nåt rakt igenom positivt för dem — medan de är väldigt tysta om allt negativt som prostitutionen innebär för så många kvinnor, både här och världen över.

Menar du att hela samhällsanalysen av prostitution faller, om det finns en tjej eller kvinna som säger att hon trivs med att vara prostituerad?

För oavsett hur bra eller dåligt nån enskild trivs, så fortsätter ju prostitution att vara samma sak: Men om nån faktiskt skulle trivas och må bra av prostitution, kanske hon skulle kunna tänka sig att trots det avstå — av hänsyn till den stora majoritet av kvinnor och flickor jorden runt som varje dag far illa i och genom prostitution, av hänsyn till alla kvinnors mänskliga rättigheter, och av hänsyn till kampen för jämställdhet mellan könen?

Varför pratar de aldrig om männens val? Prostitution är en uppgörelse mellan två enskilda individer - och det ska inte staten lägga sig i.

Allvarligt, prostitution är inte bara nån helt fristående uppgörelse mellan två enskilda individer, så jag diskuterar hellre varför global prostitution finns, och följderna av den Men tänk på alla stackars ensamma!

Är det alla ensamma äldre kvinnor du tänker på här? Kvinnor lever ju längre än män, så det är väl i så fall äldre kvinnor som behöver prostituerade unga män? Nähä, det verkar inte vara det som var frågan, va? Den allra mesta prostitutionen handlar ju om män som köper sig tillgång till unga kvinnor. I verkligheten är de vanliga prostitutionsförövarna ofta gifta män eller män som lever i fasta relationer, många av dem har dessutom barn. Relationer med andra är inte heller nån mänsklig rättighet.

Framför allt är det inte nån mänsklig rättighet att utnyttja andra människor för sin egen sexualitet. Ensamma män får väl lära sig att göra som ensamma kvinnor — onanera mera? Men tänk på alla handikappade!

Vilka är det vi pratar om nu? Oj, det är visst män igen, eller hur? Din kommentar visar i själva verket på en nedlåtande syn på alla som lever med funktionshinder. Varför skulle just de männen vilja utnyttja kvinnor? Män med funktionshinder vill väl som alla andra ha sex med nån som är tänd på en.

Tror du att ingen tänder på nån med ett funktionshinder, eller? Då tycker jag att du ska ompröva din människosyn De Allra flesta prostitutionsförövare är icke -funktionshindrade män. Så det är ganska oförskämt att använda funktionshindrade män som alibi för en handling som det oftast är icke-funktionshindrade män som begår. Om du själv har ett funktionshinder som hindrar dig även i din sexualitet, ska du självklart ha rätt till sexhjälpmedel, för att kunna tillfredsställa dig själv eller ha sex med en partner.

Men du har lika lite som nån annan rätt att köpa en annan människas kropp att utnyttja sexuellt för att tillfredsställa din sexualitet. Du borde också tänka på dem, tycker jag! Det är ju bättre att män går till prostituerade än att de våldtar!

Att våldtäkt och prostitution finns på samma skala, så långt är jag helt med dig! Men just därför tror jag inte att våldtäktsmän slutar våldta för att de utnyttjar prostituerade. Det är ju samma kvinnosyn som är grund för våldtäkt som för prostitution; alltså att en man använder en kvinna för att tillfredsställa hans sexualitet — hennes sexualitet eller hennes vilja är underordnad.

Det handlar om förövarnas inställning att män har rätt till kvinnors kroppar. Risken är väl snarare att om vi accepterar det ena blir det mer av det andra också.

Fast oavsett , så vore det väl inte speciellt schysst eller systerligt att i så fall skicka över våldtäktsmännen på andra kvinnor — särskilt inte på tjejer och kvinnor som redan är i en utsatt situation? Prostitutionsglorifierare försöker ofta få diskussionen att bara handla om en enskild individ, eller en enskild situation.

Men då blir det svårare att genomskåda förtryck — för att förstå förtryck måste vi se till mönster. Det gäller alla former av förtryck. Det är oftast inte nån tillfällighet när nån med ett icke-svenskt namn har svårare att få jobb, även om det inte går att bevisa i det enskilda fallet.

För att genomskåda vardagsrasismen måste du se både till de enskilda exemplen och till helheten — du måste se om exemplen bildar mönster. Systematiska tillfälligheter Ofta när vi reagerar på nåt exempel på kvinnoförtryck, avfärdas det som en tillfällighet. Därför går det inte att förstå prostitution utan att koppla ihop prostitutionen med allt annat kvinnoförtryck; som lönediskriminering, ojämställt omsorgsarbete, våldtäkt, kvinnors osynliggjorda historia och alla andra exempel som tillsammans bildar ett samhälleligt mönster av systematiska maktstrukturer utifrån kön.

Vadå — det finns ju kvinnor som åker till Gambia och köper män! Ja, prostitution handlar inte bara om kvinnoförtryck, utan också om klassförtryck och förtryck utifrån etnicitet.

Det faktum att även kvinnor — i sammanhang där de på nåt plan kan vara överordnade — kan bli förövare, bekräftar analysen att det handlar om sexualiserad makt. Prostitution är ett maktutnyttjande som aldrig borde accepteras — i nån form! Jag hoppas att du tar fram det exemplet för att ta avstånd från all prostitution.

Så är det ju inte. Det är inte män som sitter inspärrade på bordeller i världens fattiga länder, och neddrogade utnyttjas sexuellt av den ena rika, vita kvinnan efter den andra. Av all prostitutionsturism i världen står kvinnor för en jämförelsevis minimal del, och för de minst grova formerna. Det är faktiskt fler män än kvinnor som har prostitutionserfarenhet, det är bara mer dolt! Men det betyder ändå inte att du kan dra den slutsats du gör. Pornografi- och prostitutionsindustrin i världen handlar till allra största delen om att kvinnor säljs till män.

Det är kvinnor som utnyttjas i världens bordeller, och det är övervägande flickor och kvinnor som utnyttjas i människohandel för sexuella ändamål. Dessutom kan det behöva påpekas, att oavsett om det är kvinnor eller män som utsätts, är prostitutionsförövarna nästan alltid män. Och det skulle självklart behövas mer forskning om alla olika former av prostitution, för att vi ska förstå mer av hur prostitution fungerar. Men ni har ju vänt på allt - det är ju kvinnorna som utnyttjar mäns behov av sex!

Den som betalar är offret, han är den som utnyttjas. Om vi glömmer hela människohandeln, glömmer att de flesta prostituerade har varit utsatta för andra sexuella övergrepp redan som barn, att unga tjejer luras in i prostitution, att drogberoende tvingar in kvinnor i prostitution och så vidare, och om vi dessutom glömmer följderna för kvinnor — i form av sexualiserat våld, könssjukdomar, cervixcancer, splittrad personlighet, posttraumatisk stress och så vidare Det vill säga om vi helt bortser från allt sexualiserat förtryck som tjejer och kvinnor utsätts för innan, i och efter prostitutionen, och bara ser till några enstaka män de flesta torskar har ju andra sexuella relationer också , då kanske det skulle gå att tänka att enstaka män blir utnyttjade.

Men det stämmer ändå inte. Prostitutionsförövaren utnyttjar fortfarande en annan människa för att tillfredsställa sina egna sexuella behov, det kvarstår ju, oavsett om han själv har det jobbigt eller inte, eller hur? En prostitutionsförövare som känner sig ensam och kåt förändrar alltså inte att prostitution grundläggande och globalt handlar om mäns sexualiserade maktutövning mot kvinnor.

Jag har hört att det minsann ofta är kvinnor som är bordellmammor. Ja, det stämmer, men vad finns bakom? Så gör människohandlarna ofta planmässigt, bland annat för att männen inte vill riskera att få långa straff om verksamheten avslöjas.

Tyvärr är det många som feltolkar kvinnornas roll. Rikskriminalpolisen har skrivit om det: Denna föreställning leder till att utredningarna ofta begränsas till den brottsverksamhet som förekommer i Sverige och att de verkliga huvudmännen i de organiserade nätverken inte lagförs.

Dessutom finns det en uppenbar risk för att kvinnornas faktiska situation inte uppmärksammas. De får därmed inte det stöd och skydd som de har behov av och rätt till.

Denna begränsade förståelse för människohandelns organisering och nätverkens strukturer leder också ofta till att myndigheter inte prioriterar arbetet för att förebygga och bekämpa människohandel för sexuella ändamål.

Prostitution som i de absolut flesta fall världen över består i att män köper kvinnors kroppar bygger på en unken moralism och ett förnekande av kvinnors egen sexualitet. Ett samhälle med utbredd prostitution är inte till för oss som gör det gärna och gratis med någon som vi själva väljer. Det anses inte ballt eller hippt att vara mot prostitution som fenomen. Det är liksom lite coolare att vara för att människor ska behöva sälja tillträde till sina kroppar.

Själv är jag inte för exploatering, vare sig den är medveten eller ej. Jag är inte heller för ut- eller avsugning av mänskligheten. Jag är mer tilltalad av att älska, knulla hjärnan i bitar, ha sex ofta eller sällan men göra det för att du verkligen vill det — inte för att du får betalt för att ställa upp på någon annans behov.

Feminists Resisting Prostitution and Pornography. The regulation of prostitution in Stockholm by Yvonne Svanström.

Report from the Ministry of Justice in New Zealand, Transcrime, for the European Parliament The Red EU special features series, issue 3. Trafficking in human beings for sexual and other purposes 1 January - 31 December Trafficking in human beings for sexual and other purposes.

Prostitutions- och Spiral-enheten at Stockholm, Prostitutionsfrågan i Sverige under 30 år , by Hanna Olsson. Att synliggöra sambanden by R. Fackförbund mot Människohandel, FMM. FMM is a cooperation between Unifem Sverige today named: UN Women Sweden and several unions.

Prostitution i Sverige , by Yvonne Svanström. En fråga om tillgång och efterfrågan. Betänkande av års Prostitutionsutredning. Sexualmoralens historia , by Hjördis Levin. Natur och Kultur, Prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan, by Kajsa Ekis Ekman. Stöter du på något argument som saknas här?

Prostitutions- och Spiralenheten vid Stockholms stad,

ARE ESCORTS HOMOSEXUELL REAL ESCORTS TURKU

Jag sträckte fram handen: Paniken i deras ögon — obetalbart. När man måste backa och kolla om man såg rätt. I en bar sitter tre stora killar med väst. Jag går baklänges tillbaka och ser tydligen lustig ut då killarna skrattar när de ser mig. Mycket riktigt — det sitter en Bandidosmedlem med armarna vänskapligt hängande över två Hells Angels björnar.

Öldrickande öppet i väst. En syn jag aldrig sett hemma i Göteborg. Tydligen helt okej i Thailand, enligt killarna, då det finns en större maffia här — thaipolisen. Vår kära tolks beiga bil, med avskalad lack, bucklor och oklar odör i baksätet. Inte ens jag har vågat fråga var stanken kommer ifrån.

Tills granskningen av slavarna — som piskas blodiga för maten vi äter i Sverige. När vi brumma omkring i hamnar i jakt på svenska tonfiskburkar spårades bilen till vår tolks ex-fru. Det säger en del om hur insyltad polisen är med slavhandlarna — nästa gång får Vraket stanna hemma.

Det finns tillfällen då jag förväntar mig att dörrarna när som helst ska slås upp av polis. Som när jag ätit indisk curry och lämnat ett biologiskt vapen på toan. Och det finns tillfällen då det borde vara mer troligt att det börjar regna elefanter, men detta är Thailand.

Övervintrande pensionärer — 32 stycken för att vara exakt — sitter i lugnan ro och spelar bridge, kortspelet som får en rullator att se snabb ut. Tre svenskar, den äldsta i rummet är 84 år.

In stormar 50 poliser och militärer. Spelhålsmaffian, med grått hår och käppar, tas till häktet och hålls i 12 timmar — trots att de inte spelat om pengar. Nej, tacka vet jag trygga miljöer — som olagliga casinon i Bangkok som betalar sina mutor i tid! Jag är den ynkligaste, mesigaste, mest självömkande fjanten på denna planet när jag är förkyld. Men nu har jag kommit på knepet. Sätt dig i en rullstol — och stanna där.

Du kommer förbi hela kön — ja detta är höjden av omoral. Men det funkar och när du befinner dig på ett sjukhus där följande princip gäller: Om du inte är masochist. Några av mina bästa vänner i Thailand är prostituerade. De slutar inte sitt pass förrän deras Mama San bordellmamma fått sin del av kakan. Så ser vi på prostitution, våldtäkt och misshandel av kvinnor också; lagar kan inte ta bort kvinnoförtrycket, men de kan ibland vara bra — ju fler kvinnor som slipper utsättas, desto bättre, eller hur?

En sån uppgiven syn på män har inte jag. Prostitution är världens äldsta yrke. Prostitution är inte världens äldsta yrke, för prostitution är ett förtyck.

Om prostitutionen verkligen är så uråldrig som du menar, är den i så fall en av världens äldsta former av mäns sexualiserade maktutövning mot kvinnor. Världens kanske äldsta yrke är snarare schamanens, jägarens eller jordbrukarens. Varje dag och minut far otaliga kvinnor och barn över hela världen illa i prostitution. Dessutom är det att luta sig tillbaka och säga att jag tänker inte göra nåt åt förtrycket.

Men all prostitution utgår från en och samma sak: Köparen är grunden för all prostitution. Prostitution finns för att prostitutionsförövare har kanaliserat sin sexualitet till ensidig konsumtion.

Och all prostitution innebär samma påverkan på kvinnosynen i samhället. Trafficking är jag självklart emot — men det är ju en annan sak med vanlig prostitution. Hur då, menar du? Men det att graderna av utsatthet eller tvång för den som blir prostituerad varierar gör ju inte företeelsen till nåt helt annat — all prostitution utgår fortfarande från att en prostitutionsförövare köper sig tillgång till en annan människa att använda sexuellt.

Själva företeelsen prostitution kommer just ur förväntningen att den som ska tillfredsställa prostitutionsförövaren är nån som inte vill ha sex med honom. Prostitutionsförövaren pressar på sin sexualitet på nån annan men köper sig fri från ansvar. Det är det som är prostitution. Människohandel är att lura tjejerna, men i vanlig prostitution har de ju valt själva. Nej, så enkelt är det inte.

För en del i människohandeln är det så, att de är lurade att de ska få trivsamma och bra betalda jobb på nåt café eller liknande, men andra vet att det ska handla om prostitution — även om de ofta blir lurade när det gäller i vilken utsträckning de kommer att utnyttjas eller hur mycket pengar de ska få. Så nån sån uppdelning som du gör finns inte. Läs mer om val längre ner. Människohandel för arbete är ett betydligt värre problem, trafficking för sex är mer ovanligt.

Nej, det där är en myt. För den som utnyttjas innebär människohandeln isolering, hot, förnedring, psykisk misshandel, manipulering, våld, sexuella övergrepp, tortyr och dagliga kränkningar. Det leder både till fysiska och psykiska skador och i värsta fall till döden. De flesta män vill faktiskt inte köpa sex av en kvinna som inte vill själv.

Jo, det är bara skillnad mellan vad de säger och vad de gör. För om de skulle ha konfronterat det lidande de orsakade genom sina handlingar skulle de också ha erkänt sin skuld. Att det är så visar även en svensk undersökning, där prostitutionsförövare sa just att de inte skulle utnyttja nån som var utsatt för trafficking.

Men många av dem hade ändå utnyttjat kvinnor i människohandel, ibland för att de inte såg skillnad och ibland fastän de visste att kvinnan var utnyttjad i människohandel. Jag tycker nog snarare att det verkar som om han försöker slippa undan ansvar genom att jämföra sig med dem som är ett litet snäpp grövre prostitutionsförövare. Prostitution handlar om sexualiserad makt , och därför påverkas förstås vår inställning till prostitution av vem vi identifierar oss med — torsken eller den som blir prostituerad.

För att kunna tycka att prostitutionsförövaren har rätt måste du skapa ett avstånd till den som utnyttjas — medvetet eller omedvetet. Såna kommentarer är förstås uttryck för både klassförakt och rasism. Det är inte personlighetsdrag som avgör vem av oss som blir prostituerad, det är omständigheterna i våra liv. Prostituerade kvinnor är nog nymfomaner Om det finns nymfomaner, alltså kvinnor som har extremt stark sexualdrift, då vore det väl troligare att de skulle gå ut och ragga upp nån som ville tillfredsställa dem?

Kvinnor i Asien är fattiga och genom sexturism får de i alla fall lite pengar. Borde inte även asiatiska kvinnor ha rätt till ett rimligt liv utan att behöva suga kukar på rika västerländska turister? Jag tycker nog att det där låter som gammal reaktionär kolonialism. Men det gynnar varken kvinnorna eller landet. Det skapar tvärtom ett beroende av väst, av förövarna, och håller kvar landet i fattigdom istället för att ge det en chans att utvecklas.

Om det gjorde det skulle prostituerade betala skatt och därmed få sjukersättning och andra sociala rättigheter. Till exempel är det så i Tyskland sen De flesta ville inte ha anställningsavtal. På frågan om varför, svarade majoriteten att de tvärtom såg prostitutionen som en tillfällig lösning på en omöjlig ekonomisk situation, och nåt som de ville komma ifrån. Många var också oroliga att en eventuell anställning skulle innebära att de själva inte längre skulle kunna bestämma — till exempel att säga nej till vissa torskar, eller till vissa handlingar som torskarna kräver.

Eller att de skulle tvingas ta emot fler torskar än de orkade med. Allt lönearbete är slaveri! Som man det brukar vara vänstermän som använder det argumentet! Eller att en kvinna kommer in och städar ditt arbetsrum jämfört med att hon kommer in och suger av dig? Tänk på vad som faktiskt händer i prostitution: Du kanske kan pröva ett nytt sätt att tänka: De har våra kroppar, men vår sexualitet ska de fan inte få jiddra med! Det är inte konstigare att sälja sex än att till exempel sälja tjänsten massage eller fotvård.

Jo, det är det. På ett jobb säljer alla sin arbetskraft, men prostitution får följder för ens sexualitet också. Utan att romantisera sexualiteten, är det lätt att se att ens sexualitet är en invävd del av ens personlighet.

I din sexualitet, och din lust eller avtändning, ingår dina tidigare sexuella erfarenheter vartefter du gör dem. För den som blir prostituerad blir också prostitutionen en del av ens sexualitet.

Det gäller även om du under tiden försökt se det som nåt utanför dig själv. Det är därför så många kvinnor i prostitution efteråt vittnar om splittring av ens person, ens jag, i prostitutionen.

Många vänjer sig vid att stänga av sina egna känslor under prostitutionen, men märker att det med tiden blir svårt att sätta på eller stänga av igen. Prostitution är nåt helt annat än ett yrkesarbete. Och prostitutionsköp är för prostitutionsförövaren inte vilket köp som helst, eftersom även hans sexualitet påverkas. Liksom hans kvinnosyn över huvud taget. De prostituerade själva vill att prostitution ska ses som "sexarbete". Om du tänker på all prostitution som finns i världen, hur många prostituerade tror du det är som vill ha prostitution som arbete?

Skulle du vilja det? Sexarbetarnas fackföreningar vill att det ska ses som arbete. Verkliga stödorganisationer för prostituerade däremot, brukar inte kalla sig för fackföreningar. Men om du inte är prostituerad behöver väl inte DU lägga dig i hur deras jobb fungerar? Att leva i ett samhälle där kvinnor är till salu påverkar allas människosyn. Samhällets syn på prostitution får dessutom direkta och tydliga följder i vardagen.

Det kan du inte minst se i de länder som har en lag som Tysklands. Du kan själv fundera vidare på vad det skulle innebära vardagligt — även för berörda yrkesgrupper, som till exempel personliga assistenter och hemtjänstpersonal; ska de ha skyldighet att hjälpa till med mäns prostitutionsköp, som i Holland? Om prostitution ska ses som ett yrke, ska då föräldrar låta flickor göra sin prao som prostituerad?

Om du svarar nej på de frågorna, då tycker du inte egentligen att prostitution är ett yrke. För i så fall skulle det ju fungera som andra jobb.

Både i den industrialiserade världen och i så kallade utvecklingsländer är det främst fattiga flickor och kvinnor — som samtidigt utsätts för både klassförtryck och rasism — som utnyttjas i prostitution.

Att prata om val och frivillighet är alltid knepigt. Att vi har valt nåt visar ju inte om det vi valt är bra eller dåligt. Det beror bland annat på vad vi har att välja på, alltså vilka alternativ vi har, eller ser. Majoriteten av alla som utnyttjas i prostitution i världen är dessutom fattiga, hemlösa och har redan innan prostitutionen blivit utsatta för andra sexuella övergrepp. Mänskliga rättigheter - även för kvinnor?

Men även om det finns nån som oavsett omständigheter vill vara prostituerad, så handlar prostitution om betydligt mer än om hennes personliga val. Prostitution är ett globalt förtryck.

Att män har kunnat köpa kvinnor i prostitution är en del av den könsmaktsordning som samhället är uppbyggt på. Och vårt motstånd mot prostitution handlar om kvinnors mänskliga rättigheter. Men varför väljer män att utnyttja kvinnor i prostitution? Kvinnan ska själv ha rätt att välja vad hon vill göra med sin egen kropp och sin egen sexualitet. Självklart — och det är ju en gammal feministisk paroll! Men prostitution handlar inte om kvinnans rätt — tvärtom! De flesta prostitutionsförövare bryr sig inte ett dugg om vad den som får betalt tycker.

Den som betalar för sex betalar för ett ja. Han köper en kvinna som njuter om han vill, när han vill, och på det sätt han vill och har betalt för. Och vad händer egentligen med kvinnors rättigheter i ett samhälle där kvinnor kan köpas? De som är emot prostitution försöker ta ifrån vuxna kvinnor deras fria val.

Vad är ett fritt val? Frihet är inget enkelt, den påverkas bland annat av var vi föds, och av vem, och vad vi faktiskt har att välja på. Författaren Louise Eek har skrivit om prostitution att den så kallade frivilligheten har en glidande skala. Hur förhåller du dig till det? Det finns flera internationella undersökningar som visar att majoriteten av alla som köps i prostitution varit utsatta för sexuella övergrepp som barn.

Du har nog missförstått vad som menas med uttrycket den lyckliga horan. Den lyckliga horan är en gammal symbol — och numera mest ett uttryck för hur prostitutionsglorifierare inte minst i medierna håller fram enstaka kvinnor som är beredda att säga att prostitutionen är nåt rakt igenom positivt för dem — medan de är väldigt tysta om allt negativt som prostitutionen innebär för så många kvinnor, både här och världen över.

Menar du att hela samhällsanalysen av prostitution faller, om det finns en tjej eller kvinna som säger att hon trivs med att vara prostituerad? För oavsett hur bra eller dåligt nån enskild trivs, så fortsätter ju prostitution att vara samma sak: Men om nån faktiskt skulle trivas och må bra av prostitution, kanske hon skulle kunna tänka sig att trots det avstå — av hänsyn till den stora majoritet av kvinnor och flickor jorden runt som varje dag far illa i och genom prostitution, av hänsyn till alla kvinnors mänskliga rättigheter, och av hänsyn till kampen för jämställdhet mellan könen?

Varför pratar de aldrig om männens val? Prostitution är en uppgörelse mellan två enskilda individer - och det ska inte staten lägga sig i.

Allvarligt, prostitution är inte bara nån helt fristående uppgörelse mellan två enskilda individer, så jag diskuterar hellre varför global prostitution finns, och följderna av den Men tänk på alla stackars ensamma! Är det alla ensamma äldre kvinnor du tänker på här? Kvinnor lever ju längre än män, så det är väl i så fall äldre kvinnor som behöver prostituerade unga män? Nähä, det verkar inte vara det som var frågan, va? Den allra mesta prostitutionen handlar ju om män som köper sig tillgång till unga kvinnor.

I verkligheten är de vanliga prostitutionsförövarna ofta gifta män eller män som lever i fasta relationer, många av dem har dessutom barn. Relationer med andra är inte heller nån mänsklig rättighet. Framför allt är det inte nån mänsklig rättighet att utnyttja andra människor för sin egen sexualitet.

Ensamma män får väl lära sig att göra som ensamma kvinnor — onanera mera? Men tänk på alla handikappade! Vilka är det vi pratar om nu? Oj, det är visst män igen, eller hur? Din kommentar visar i själva verket på en nedlåtande syn på alla som lever med funktionshinder. Varför skulle just de männen vilja utnyttja kvinnor? Män med funktionshinder vill väl som alla andra ha sex med nån som är tänd på en. Tror du att ingen tänder på nån med ett funktionshinder, eller?

Då tycker jag att du ska ompröva din människosyn De Allra flesta prostitutionsförövare är icke -funktionshindrade män. Så det är ganska oförskämt att använda funktionshindrade män som alibi för en handling som det oftast är icke-funktionshindrade män som begår. Om du själv har ett funktionshinder som hindrar dig även i din sexualitet, ska du självklart ha rätt till sexhjälpmedel, för att kunna tillfredsställa dig själv eller ha sex med en partner.

Men du har lika lite som nån annan rätt att köpa en annan människas kropp att utnyttja sexuellt för att tillfredsställa din sexualitet. Du borde också tänka på dem, tycker jag! Det är ju bättre att män går till prostituerade än att de våldtar! Att våldtäkt och prostitution finns på samma skala, så långt är jag helt med dig!

Men just därför tror jag inte att våldtäktsmän slutar våldta för att de utnyttjar prostituerade. Det är ju samma kvinnosyn som är grund för våldtäkt som för prostitution; alltså att en man använder en kvinna för att tillfredsställa hans sexualitet — hennes sexualitet eller hennes vilja är underordnad. Det handlar om förövarnas inställning att män har rätt till kvinnors kroppar.